Nevylamte si zuby: průvodce světem ručních pil na dřevo
Ruční pily existují prakticky už od doby kamenné a přestože je po desetiletí v řadě činností výrazně nahrazují pily elektrické a motorové, pořád mají v dílně i na zahradě své místo. Ne každý však rozezná jednotlivé druhy pil a ví, na co a jak je použít. Přinášíme proto malý přehled ručních pil na dřevo pro začátečníky.
Pro pily všeobecně platí, že čím delší pilový list je, tím musí být tlustší. Výkonnější jsou tenčí pily, protože díky užší řezné spáře vyžadují menší fyzickou sílu. Také musí být u všech zubů stejná tloušťka pilového listu a směrem ke hřbetu se má list ztenčovat, aby se nezasekával ve dřevě.
Zahradní pily
Bez zahradních pil se neobejde žádný majitel sadu nebo zahrady se vzrostlými stromy. Vybírat může ze tří základních typů.
Břichatka
Tzv. břichatka neboli dvojmužná pásová pila slouží především ke krácení kulatiny při kácení stromů. Její hrotnice, tedy strana s pilovými zuby, má zaoblený tvar. Dvojmužná se jí říká proto, že s ní musí pracovat dva lidé současně. Řeže tedy sice obousměrně, ale pracuje jen v tahu. Aby bylo řezání co nejúčinnější při co nejmenší námaze, je zapotřebí vést při řezu pilu obloukovitě a při změně směru opsat smyčku.
Oblouková pila
Podobné využití jako břichatka má i jednoruční oblouková pila. Mimo kácení tenčích stromů ji využijete i k jejich odvětvování a řezání suchého i syrového dřeva.
Pilový list je napnutý v ocelovém oblouku a u některých pil je možné ho i naklánět do žádoucí polohy. Oblouková pila řeže v tlaku i v tahu. Pro běžné využití na zahradě se hodí délka pily 70-80 cm.
Ocaska
Další oblíbenou jednoruční pilu, zvanou ocaska, můžete použít k pravidelnému prořezávání silnějších větví i k odvětvování skáceného stromu. Dostupné jsou v různém provedení - s jednou obloukovitou hrotnicí nebo s dvojitou zahnutou hrotnicí. Délka pily běžně nepřekročí 50 cm. Díky trojúhelníkovému ozubení má ocaska velký výkon, jelikož s ní lze většinou řezat obousměrně (podobně jako s obloukovou pilou), některé však pracují jen v tahu.
Stolařské pily
Stolařské (truhlářské) pily využívají kutilové i řemeslníci při práci se dřevem v dílně. Nejjednodušeji je můžeme rozdělit na pily s rámem a bez rámu.
Na rozdíl od zahradních pil většina těch stolařských pracuje v tlaku, nikoli v tahu, a liší se také tvar a rozměry listů i zubů. Zuby mají trojúhelníkový tvar bez přerušení mezi nimi a v lepším případě i obloukovitě ukončenou řeznou drážku, což eliminuje možnost prasknutí listu.
Ruční (truhlářská) rámová pila
Tenký pilový list se u klasické truhlářské pily napíná do dřevěného nebo kovového rámu, čímž se zajistí jeho pevnost. Zároveň je pila díky úzkému listu výkonnější a rychlejší, protože odebírá méně materiálu. Šířka listu se odvíjí od toho, zda chcete provádět přímočarý nebo zakřivený řez.
Lupenková pila
Drobná pilka s malým, nejčastěji kovovým rámem a tenkým, jemným listem se nazývá lupenková. Oceníte ji při zakřiveném řezání tenkých destiček, dýh a překližek, proto je nepostradatelným pomocníkem pro modeláře, umělecké truhláře a restaurátory nábytku.
Ocaska
Také v dílně má své místo pila ocaska, ať už v klasickém nebo některém speciálním provedení. Díky absenci rámu je ocaska vhodná k vyřezávání ve velkoplošných materiálech. Sehnat můžete pilu s otevřenou i uzavřenou rukojetí a se dvěma typy tvaru listu: obdélníkovým (s vyztuženým hřbetem) nebo lichoběžníkovým.
Čepovka
Jednou ze specifických variant pily ocasky je tzv. čepovka, sloužící k vytváření přesných, ale ne hlubokých řezů, zvláště tedy k vytváření čepů (pevných, do sebe přesně zapadajících spojů dvou dřevěných dílů bez pomoci vrutů). Pila se při řezání zarazí díky vyztuženému hřbetu, ten navíc chrání list před ohýbáním.
Děrovka
Řezy (ať už přímočaré nebo obloukové) vedené z předvrtaného otvoru v ploše materiálu provedete tzv. děrovkou (zlodějkou). Pilový list této zvláštní varianty ocasky je ukončen velmi úzce, téměř do hrotu. K rukojeti se pak šířka postupně zvětšuje. Aby se list neprohýbal, má oproti ostatním pilám větší tloušťku (až 1,4 mm).
V seriálu o výběru ručního nářadí, jehož součástí je i tento základní průvodce zahradními a stolařskými pilami, vám představujeme jednotlivé typy nástrojů, s nimiž kutilové i řemeslníci pracují. Přečíst si můžete třeba o volbě vhodné sekery nebo kladiva.
Přečtěte si vše o řezání:
- Jak vybrat řezačku dlažby, obkladů a skla
- Řežte sklo, obklady a dlažbu jako profík
- Jak vybrat diamantový řezný kotouč
- Výhody rotační rašple
- Jak vybrat pilový kotouč
- Průvodce světem ručních pil na dřevo