Čistotou k chutnějšímu pivu. Jak vybrat výčepní zařízení (4/4)

30. 07. 2018

Máte za sebou první úspěšnou party, na níž jste pohostili své přátele vychlazeným pivem natočeným z vlastního výčepního zařízení. Party skončila, pivo dopito a zařízení se hned stěhuje do sklepa? Jenže bez jeho vyčištění si další várku lahodného moku moc neužijete. Co správná údržba a sanitace výčepního zařízení obnáší, vám proto vysvětlíme v posledním článku z našeho seriálu.

Proč je důležité sanitovat? Jednoduše proto, aby se v zařízení, vedení, narážeči ani kohoutku nemnožily mikroorganismy, které zhoršují kvalitu piva i jeho chuť. V podstatě to funguje tak, že mikroorganismy (bakterie a kvasinky) pivo „sežerou“, následně ho vyloučí a potom samy umřou. Pivo se zakalí a na vnitřní straně trubek i v sudu se vytvoří povlak.

Proto když dočepujete poslední pivo, zařízení vždy propláchněte tlakem vody přes sanitační adaptér. Zbavíte se tak zbytků starého piva, které by vám při dalším naražení kazily chuť. Jednou za dva měsíce pak navíc sanitujte s pomocí sanitačního soudku a roztoku. Pokud budete mít pocit, že se snižuje chladicí výkon, zkontrolujte také stav kondenzátoru a vyčistěte ho od nečistot.

Běžná údržba

Pro vypláchnutí zařízení použijte sanitační adaptér, který pomocí nápojové hadice, běžné hadicové spojky a hadice na vodu připojíte k vodovodnímu řádu. Pak odrazte sud a hlavu narazte na adapter (stejným způsobem jako byste naráželi sud). Tím natlakujete rozvody. 

Pak už jen otevřete kohoutek a nechte vodu téct do kýble, dokud nepoteče čirá. Také kohout potřebuje vyčistit vodou a kartáčkem, povolíte ho klíčem na kohouty.

Náš tip: jako levnější variantu můžete místo sanitačního adaptéru použít spojení čepu, rychlospojky a spojky na čištění výčepního zařízení.

Ačkoli se všeobecně rozšířil mýtus, že když pivo neustále protéká nebo když se zařízení vyplachuje čistou vodou, nemusí se vedení sanitovat, pravda to rozhodně není. Samotné propláchnutí vodou zcela nezabrání mikroorganismům, aby se dál množily.

Bujení mikroorganismů kromě sanitace omezíte i tím, že budete naražený sud skladovat v max. teplotě 15 °C.

Sanitace

Ve stálých provozech je sanitace doporučena jednou za týden, v domácím prostředí se můžete řídit doporučením výrobce daného výčepního zařízení, zpravidla je to ale každý druhý měsíc. Když budete sanitovat častěji, bude to jedině dobře, odrazí se to na kvalitě piva. Správná údržba je při používání výčepního zařízení zkrátka základ.

Na sanitaci potřebujete sanitační sud s vodou, sanitační přípravek, mycí kartáč na kohout a na narážeč, klíč na kohouty, kýbl a případně i sanitační kuličky.

Naplňte sanitační soudek vodou, uzavřete ho a narazte na něj narážeč. Propojte narážeč s výčepním zařízením pomocí hadic (stejně jako když narážíte sud), zapněte chlazení, otevřete kohout a nechte vodu téct do kýblu, dokud nebude úplně čirá. Pak do soudku nalejte sanitační přípravek (ředit asi 1:80) a postupujte stejně jako předtím s čistou vodou.

Po 15-20 minutách, kdy necháte roztok působit, sundejte narážeč a pořádně ho vymyjte vodou. Poté ho opět narazte na soudek a opět zařízení propláchněte alespoň 5 litry čisté vody.

Pro ještě důkladnější vyčištění můžete použít navíc sanitační kuličky, které vložíte za narážeč do hadice. Po natlakování projedou stejnými cestami jako pivo, takže hadičky i trubky vyčistí mechanicky. Nakonec se zarazí v kohoutu, odkud je následně vytáhnete.

Nezapomeňte nakonec povolit a rozebrat kohout, dát ho do sanitačního roztoku a pak propláchnout. Roztok vše vydezinfikuje, je ovšem nutné pak zase všechno dostatečně opláchnout vodou, aby se přípravek nedostal do piva. Podobně jsou na tom i sklenice – pokud se běžné mycí prostředky dostanou z půllitru do piva, negativně to ovlivňuje jeho pěnu i chuť.

Díky pravidelné údržbě nejen zachováte kvalitu točeného piva, ale i prodloužíte životnost výčepního zařízení.

 

Předchozí článek Následující článek