Není hlava jako hlava. Jak vybrat výčepní zařízení (3/4)

Abyste s vlastním výčepním zařízením mohli čepovat vychlazené pivo, potřebujete k tomu správnou hlavu neboli narážeč. Jenže jak ji vybrat? Ve třetím článku našeho seriálu o výčepním zařízení vám poradíme, který narážeč se hodí právě pro váš sud a jak s ním sud narazit.

Setkat se můžete hned se třemi druhy narážecích hlav neboli narážečů – plochou (zvanou „žehlička“ či „flash“), bajonetovou a kombi, které se od sebe vzájemně liší tvarem. To, jaký narážeč budete potřebovat, je závislé na značce piva, které budete pít. Roli hraje i to, jestli se držíte jedné značky, nebo piva rádi střídáte, případně jestli chcete točit i limonády.

Pivovary totiž většinou mají sudy s uzávěrem pro jeden určitý typ narážeče. Bez správného narážeče sud zkrátka nenarazíte. A nepodlehněte dojmu, že kombi nahradí bajonetovou i plochou hlavu – není tomu tak!

Tady je několik vybraných velkých pivovarů rozdělených podle toho, jaké narážeče používají (stav k roku 2025). Další městské a rodinné pivovary nebo minipivovary najdete v této tabulce.

BAJONET

Bakalář

Birell

Budějovický Budvar

Černá Hora

Gambrinus

Lobkowicz

Platan

Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell)

Primátor

Radegast

Rebel

Rychtář

Velkopopovický Kozel

 

PLOCHÝ (žehlička, flash)

Bernard

Braník

Březňák

Holba

Krakonoš

Krušovice

Litovel

Ostravar

Pernštejn Pardubice

Starobrno

Staropramen

Svijany

Zubr

 

 

 

 

KOMBI

Herold

Hostan

Hubertus

Chodovar

Kofola

limonády obecně

Jak sud narazit

Nejdříve je potřeba propojit narážeč s výčepním zařízením a kompresorem nebo tlakovou lahví. K tomu potřebujete dvě hadice; z boční strany narážeče povede vzduchová a shora připojíte nápojovou. Pro upevnění použijte ještě dvě spojky (také vzduchovou a nápojovou). Teprve když máte hlavu spojenou s výčepním zařízením a kompresorem (nebo tlakovou lahví), tak narazte sud.

Naražení sudu je jednoduché – u ploché a kombi hlavy stačí ze strany nasunout a zajistit stlačením páčky dolů. Zatímco kombi narážeč při stlačení páčky vysune trubičku, plochý zase kalíšek. Proto je nelze zaměnit. Bajonetovou hlavu musíte na rozdíl od nich po nasazení ještě otočit a teprve pak zajistit páčkou.

Pokud vlastníte výčepní zařízení se dvěma kohouty (pro čepování dvou různých nápojů), na tlakování obou sudů vám postačí jeden kompresor nebo tlaková láhev. Potřebujete však dvojnásobek ostatního příslušenství – narážečů, hadic i spojek. Pokud používáte tlakovou láhev, pořiďte si navíc spojku ve tvaru Y pro připojení k plynu (u vestavěných kompresorů to neplatí).

Aby pivo nepěnilo víc, než má

Že sud po naražení pění, to je zcela v pořádku. Většinou odčepujete asi tři půllitry pěny, než začne pivo téct, jak má. Pivovary s tím ale počítají a plní sudy i s touto rezervou navíc.

Přesto můžete pěnění omezit i vlastními silami. Především sud nekoulejte, ale přenášejte ho dnem dolů. Když ho před naražením necháte stát alespoň den na místě, bude to ideální.

Pak také při čepování nastavte páčku na pípě spíše na minimální průtok (tedy směrem nahoru). Rozhoduje i správný tlak, jak jsme si řekli v minulém článku. A v neposlední řadě pomůže, když budete mít sud předchlazený ze sklepa nebo budete mít chlazení nastavené na maximum.

Teď už si můžete jen užívat akce a oslavy s vychlazeným točeným. Aby vám ale pivo chutnalo při každém použití výčepního zařízení, je potřeba zařízení pravidelně čistit a sanitovat. Tomu se budeme věnovat v posledním článku našeho seriálu.

Jak čistit a sanitovat

 

Přečtěte si celý seriál Jak vybrat výčepní zařízení:

  1. Způsob chlazení
  2. Způsoby tlakování piva
  3. Výběr naražeče
  4. Údržba a sanitace

 

Předchozí článek Následující článek