Víte, jak správně prořezávat stromy a keře? Poradíme vám, jak na to
Jaro je tady a s ním i nejvyšší čas na prořezání okrasných i ovocných stromů a keřů. Odstranění starých větví totiž pomůže nejen získat lepší ovoce a udělá ze stromů a keřů opravdovou ozdobu zahrady, ale také je udrží zdravé. Proto jsme pro vás připravili krátký návod, kde vám poradíme, jak má správné prořezání dřevin vypadat.
S prořezáním je nejlepší začít už na přelomu zimy a jara. U ovocných stromů by na prvním místě měly být jádroviny jako jabloně a hrušně. Ideální čas pro jejich prořezání bývá v březnu. Poté přicházejí na řadu peckoviny. U nich počkejte do doby, kdy nehrozí noční mrazíky.
Prořezat musíte hlavně větve, které nijak nepřispívají k úrodě. Myslete ale na to, že různé druhy (a někdy i jednotlivé odrůdy) stromů a keřů plodí jinak. Vždy si proto zjistěte, jak jsou na tom vaše dřeviny, a podle toho vytipujte neproduktivní větve.
Okrasné dřeviny: zásadní jsou první roky
Také u okrasných dřevin záleží na jejich typu. Například jehličnany a stále zelené listnaté stromy prořezávat prakticky nepotřebujete (s výjimkou tvarovaných živých plotů). U klasických listnatých stromů zase musíte prořezávat hlavně v prvních letech, kdy tvarujete korunu.
Okrasné keře je většinou potřeba prořezat po 3 až 5 letech od výsadby. Vycházejte přitom z toho, kdy kvetou. Pokud je to v létě, pusťte se do prořezání v březnu nebo v dubnu. U keřů kvetoucí na jaře ale počkejte, než odkvetou.
Prořezávání okrasných keřů a stromů v dalších letech bývá spíš udržovací či omlazovací. Důležité je při něm odstranění starých větví a prosvětlení dřeviny.
5 základních pravidel pro správné prořezávání
Zatímco doba prořezávání se u různých druhů stromů a keřů liší, základní způsob je vždy stejný.
- Větve a výhony stříhejte nebo řežte vždy šikmo a těsně za místem rozvětvení. Pokud větev uříznete dál a v místě zůstane špalík, může větev postupně uschnout.
- Řezné rány větší než 3 cm ošetřete štěpařským voskem nebo stromovým balzámem.
- U okrasných dřevin zastřihujte větve tak, aby měly požadovaný tvar. U ovocných stromů zase dbejte na to, aby byly hlavní větve vodorovné nebo lehce šikmé. Stromy pak lépe plodí. Prořezávejte proto hlavně výhonky, které míří kolmo vzhůru nebo dolů.
- Pokud chcete prořezáním omladit starší stromy, nesnažte se řezat a stříhat všechny staré větve najednou, jinak strom vyžene mladé větve ze všech oček. Lepší je prořezávat postupně třeba několik let.
- Používejte vždy ostré nářadí. Na slabší větve používejte zahradnické nože a nůžky a u silnějších sáhněte i po pilách. Na větší množství větví si vezměte raději aku nůžky, budete to mít rychleji hotové.
Správným prořezáním strom nejen vytvarujete a zajistíte, aby jeho energie šla tam, kam potřebujete, ale zároveň ho prosvětlíte. Snížíte tak riziko, že se na něm objeví mech nebo houbové choroby. A to je důležité u každé dřeviny.