Víte, jak správně prořezávat stromy a keře? Poradíme vám, jak na to

31. 03. 2015

Jaro je tady a s ním i nejvyšší čas na prořezání okrasných i ovocných stromů a keřů. Odstranění starých větví totiž pomůže nejen získat lepší ovoce a udělá ze stromů a keřů opravdovou ozdobu zahrady, ale také je udrží zdravé. Proto jsme pro vás připravili krátký návod, kde vám poradíme, jak má správné prořezání dřevin vypadat.

S prořezáním je nejlepší začít už na přelomu zimy a jara. U ovocných stromů by na prvním místě měly být jádroviny jako jabloně a hrušně. Ideální čas pro jejich prořezání bývá v březnu. Poté přicházejí na řadu peckoviny. U nich počkejte do doby, kdy nehrozí noční mrazíky.

Prořezat musíte hlavně větve, které nijak nepřispívají k úrodě. Myslete ale na to, že různé druhy (a někdy i jednotlivé odrůdy) stromů a keřů plodí jinak. Vždy si proto zjistěte, jak jsou na tom vaše dřeviny, a podle toho vytipujte neproduktivní větve.

Okrasné dřeviny: zásadní jsou první roky

Také u okrasných dřevin záleží na jejich typu. Například jehličnany a stále zelené listnaté stromy prořezávat prakticky nepotřebujete (s výjimkou tvarovaných živých plotů). U klasických listnatých stromů zase musíte prořezávat hlavně v prvních letech, kdy tvarujete korunu.

Okrasné keře je většinou potřeba prořezat po 3 až 5 letech od výsadby. Vycházejte přitom z toho, kdy kvetou. Pokud je to v létě, pusťte se do prořezání v březnu nebo v dubnu. U keřů kvetoucí na jaře ale počkejte, než odkvetou. 

Prořezávání okrasných keřů a stromů v dalších letech bývá spíš udržovací či omlazovací. Důležité je při něm odstranění starých větví a prosvětlení dřeviny.

5 základních pravidel pro správné prořezávání

Zatímco doba prořezávání se u různých druhů stromů a keřů liší, základní způsob je vždy stejný.

  1. Větve a výhony stříhejte nebo řežte vždy šikmo a těsně za místem rozvětvení. Pokud větev uříznete dál a v místě zůstane špalík, může větev postupně uschnout.
  2. Řezné rány větší než 3 cm ošetřete štěpařským voskem nebo stromovým balzámem.
  3. U okrasných dřevin zastřihujte větve tak, aby měly požadovaný tvar. U ovocných stromů zase dbejte na to, aby byly hlavní větve vodorovné nebo lehce šikmé. Stromy pak lépe plodí. Prořezávejte proto hlavně výhonky, které míří kolmo vzhůru nebo dolů.
  4. Pokud chcete prořezáním omladit starší stromy, nesnažte se řezat a stříhat všechny staré větve najednou, jinak strom vyžene mladé větve ze všech oček. Lepší je prořezávat postupně třeba několik let.
  5. Používejte vždy ostré nářadí. Na slabší větve používejte zahradnické nože a nůžky a u silnějších sáhněte i po pilách.

Správným prořezáním strom nejen vytvarujete a zajistíte, aby jeho energie šla tam, kam potřebujete, ale zároveň ho prosvětlíte. Snížíte tak riziko, že se na něm objeví mech nebo houbové choroby. A to je důležité u každé dřeviny.

 

Následující článek