Kosením ke zdravému trávníku. Jak a proč s kosou pracovat?

17. 05. 2017

Na počátku 21. století znovu objevujeme to, co lidé znají už 2500 let. Stále více lidí zavrhuje hlučné a neekologické motorové sekačky a sahají po tradičním nástroji – ruční kose. Zdaleka však neplatí, že sečení kosou je práce jenom pro muže. Zvládnou to hravě i ženy a při zkušeném dohledu také děti. V minulém článku jsme vám poradili, jak kosu vybrat a nastavit. Dnes se podíváme na to, jak s kosou pracovat a jak se o ni starat.

Technika sečení

Tu správnou techniku sečení si musí najít každý sám. Přesto několik obecně platných tipů existuje. Základem je příliš se nehrbit, stát rozkročeně a vést kosu celým tělem, nejen rukama.

Kosu veďte spíše patou než špičkou. Jednotlivý kosicí pohyb směřuje plynule zprava doleva (a zpět do výchozího bodu), na to je také většina kos stavěná – tedy pro praváky. Dají se však sehnat i levoruké kosy.

Zásadní je dosáhnout natolik pohodlného pohybu, abyste vydrželi sekat dlouho, aniž byste se sedřeli. Toho však těžko dosáhnete bez správného „seřízení“ kosy, o kterém jsme psali v předchozím článku. Svoji roli však hraje i povaha terénu, na kterém sečete.

S technikou vám můžou pomoct také ostřílení sekáči na kurzech kosení a podobných akcích, kterých se v posledních deseti letech objevuje stále více. Ti nejvýkonnější ženci se účastní také soutěží v kosení na čas, pořádaných především na Moravě.

Broušení a naklepávání

Kosa se při práci musí průběžně brousit, aby zůstala stále ostrá a dobře kosila. Hrana kosy se brouskem jemně a s citem přejíždí sem a tam, aby se ostří vyrovnalo a vybrousilo. Při sečení tuhé trávy potřebuje kosa brousit častěji, než při sečení měkkých travin. Brousek tedy mějte v průběhu kosení stále při sobě.

Jednou za čas se kosa musí naklepat, protože při sečení se ostří nejen tupí, ale také ohýbá. Kosu z kosiště sundejte a na babce nebo naklepávači ostří postupně jemně naklepejte. Pozor - když do toho dáte příliš síly, ostří může popraskat.

Při broušení a naklepávání kosy je potřeba postupovat opatrně a zručně také proto, abyste se o připravené ostří jednoduše neřízli.

Kdy a jak sekat

Kosit trávu se ideálně chodí po dešti nebo ráno, dokud je rosa. Mokrá tráva se kosí snáz. Navíc po ranním sečení má požnutá tráva celý den na to, aby proschnula a bylo z ní kvalitní seno. Po ukončení práce kosu otřete od trávy a uložte na suché místo, nejlépe do stínu.

Jak je dnes dobrým zvykem, odborníci upozorňují na skutečnosti, které naši předkové dávno znali. Platí to i o sečení. Pro udržení přírody ve zdravé rovnováze je totiž zapotřebí nechat při sečení část porostu (třeba až pětinu) nepokosenou, aby zůstalo útočiště bezobratlým živočichům. Tuto část pak můžete posekat při dalším kosení, kdy zase necháte stát jinou plochu trávy.

Když totiž z trávníku zůstane jen nízké strniště bez jediného stébla, nejen že mnoho užitečného hmyzu zbytečně zahyne, ale navíc postupně nad kvetoucími bylinami, které hmyz tolik potřebuje, převládnou trávy. S kosou však snadno dosáhnete žádoucí výšky pokosu, která udrží louku nebo trávník v přirozeném stavu.

Pokud uvažujete o založení květnaté louky, naučte se rovnou i pracovat s kosou. Sekačkou totiž květnaté louce spíš uškodíte. Kdo si louku založil loni, může se nyní těšit z prvních květů.

Výhody ručního kosení

Kromě zbavení se nepříjemného hluku, pachu a vibrací benzinových sekaček si lidé, kteří s kosou pracují, pochvalují také vliv na vlastní zdraví.

Samotné ruční kosení je svého druhu fyzioterapeutické cvičení, které vám může doporučit i doktor při pohybových potížích. Na rozdíl od pasivního tlačení elektrické sekačky se při kosení procvičují svaly celého těla. Zkušení sekáči také oceňují blahodárné účinky na psychiku, protože při kosení si člověk zkrátka „vyčistí hlavu“.

Sžít se s kosou, to chce čas a postupné sbírání zkušeností. Odměnou vám však bude příjemný pocit vlastní síly, zpěvné svištění kosy v ranním slunci a tráva vonící tak, jak rozsekaná sekačkou nikdy vonět nemůže.

                                                                             Jak vybrat kosu

 

Předchozí článek Následující článek