Doba zpracování a vytvrzení chemické malty
Doba zpracování u chemické kotvy představuje čas, který máte na naplnění otvoru maltou a zasunutí svorníku - než malta začne tvrdnout. Doba vytvrzení pak ukazuje, za jak dlouho malta vyzraje, tedy kdy můžete svorník zatížit.
Obě doby přitom nejvíc ovlivňuje teplota okolí. Čím je tepleji, tím rychleji malta pracuje. Proto v létě musíte pracovat rychle. U hlubokých otvorů obzvlášť - poslední mililitr malty musíte do otvoru dostat dřív, než zatuhne ten první. Naopak aby v zimě tvrdnutí malty netrvalo příliš dlouho, vyrábějí se i zimní rychletvrdnoucí varianty. Pozor, samotná kartuš ale musí mít minimálně 5-10 °C, nejlépe však pokojovou teplotu. Jinak nebude správně fungovat.
Nově Fischer přišel ještě s univerzální maltou FIS V Zero 300 T, která se dá aplikovat za teplot od -10 °C do +40 °C. Můžete s ní kotvit i ve vlhku a v zatopených otvorech. V takovém případě si ale uvedený čas v tabulce vždy vynásobte dvěma, zrání totiž probíhá pomaleji.
Abyste měli u sebe dostatek malty a nestalo se, že vám v kritické chvíli dojde, podívejte se na tabulku spotřeby. Co byste měli vědět, než chemickou maltu použijete, si přečtěte zde.
MALTA | DOBA ZPRACOVÁNÍ | DOBA VYTVRZENÍ | ||
fischer ("LETNÍ") |
-5 až 0 °C | neuvádí se | -5 až 0 °C | 24 hod |
1 až 5 °C | 13 min | 1 až 5 °C | 3 hod | |
6 až 10 °C | 9 min | 6 až 10 °C | 90 min | |
11 až 20 °C | 5 min | 11 až 20 °C | 60 min | |
21 až 30 °C | 4 min | 21 až 30 °C | 45 min | |
31 až 40 °C | 2 min | 31 až 40 °C | neuvádí se | |
fischer ("ZIMNÍ") |
-10 až -5 °C | neuvádí se | -10 až -5 °C | 12 hod |
-4 až 0 °C | 5 min | -4 až 0 °C | 3 hod | |
1 až 5 °C | 5 min | 1 až 5 °C | 3 hod | |
6 až 10 °C | 3 min | 6 až 10 °C | 50 min | |
11 až 20 °C | 1 min | 11 až 20 °C | 30 min | |
fischer ("UNIVERZÁLNÍ") |
-10 až -5 °C | 6 hod | -10 až -5 °C | 72 hod |
-4 až 0 °C | 2 hod | -4 až 0 °C | 24 hod | |
1 až 5 °C | 45 min | 1 až 5 °C | 12 hod | |
6 až 10 °C | 20 min | 6 až 10 °C | 6 hod | |
11 až 15 °C | 8 min | 11 až 15 °C | 3 hod | |
16 až 20 °C | 5 min | 16 až 20 °C | 2 hod | |
21 až 25 °C | 3 min | 21 až 25 °C | 1 hod | |
26 až 30 °C | 2 min | 26 až 30 °C | 45 min | |
31 až 40 °C | 1 min | 31 až 40 °C | 30 min |
Přečtěte si vše o kotvení chemickou maltou:
- Co byste měli vědět, než poprvé použijete chemickou maltu
- Jak kotvit chemickou maltou
- Spotřeba chemické malty (tabulka)
- Doba zpracování a vytvrzení chemické malty (tabulka)