Doba zpracování a vytvrzení chemické malty

Doba zpracování u chemické kotvy představuje čas, který máte na naplnění otvoru maltou a zasunutí svorníku - než malta začne tvrdnout. Doba vytvrzení pak ukazuje, za jak dlouho malta vyzraje, tedy kdy můžete svorník zatížit.

Obě doby přitom nejvíc ovlivňuje teplota okolí. Čím je tepleji, tím rychleji malta pracuje. Proto v létě musíte pracovat rychle. U hlubokých otvorů obzvlášť - poslední mililitr malty musíte do otvoru dostat dřív, než zatuhne ten první. Naopak aby v zimě tvrdnutí malty netrvalo příliš dlouho, vyrábějí se i zimní rychletvrdnoucí varianty. Pozor, samotná kartuš ale musí mít minimálně 5-10 °C, nejlépe však pokojovou teplotu. Jinak nebude správně fungovat.

Nově Fischer přišel ještě s univerzální maltou FIS V Zero 300 T, která se dá aplikovat za teplot od -10 °C do +40 °C. Můžete s ní kotvit i ve vlhku a v zatopených otvorech. V takovém případě si ale uvedený čas v tabulce vždy vynásobte dvěma, zrání totiž probíhá pomaleji.

Abyste měli u sebe dostatek malty a nestalo se, že vám v kritické chvíli dojde, podívejte se na tabulku spotřeby. Co byste měli vědět, než chemickou maltu použijete, si přečtěte zde.

 

MALTA DOBA ZPRACOVÁNÍ DOBA VYTVRZENÍ

fischer

FIS VL 300 T

("LETNÍ")

-5 až 0 °C neuvádí se -5 až 0 °C 24 hod
1 až 5 °C 13 min 1 až 5 °C 3 hod
6 až 10 °C 9 min 6 až 10 °C 90 min
11 až 20 °C 5 min 11 až 20 °C 60 min
21 až 30 °C 4 min 21 až 30 °C 45 min
31 až 40 °C 2 min 31 až 40 °C neuvádí se
 

fischer

FIS VL 300 T HIGH SPEED

("ZIMNÍ")

-10 až -5 °C neuvádí se -10 až -5 °C 12 hod
-4 až 0 °C 5 min -4 až 0 °C 3 hod
1 až 5 °C 5 min 1 až 5 °C 3 hod
6 až 10 °C 3 min 6 až 10 °C 50 min
11 až 20 °C 1 min 11 až 20 °C 30 min
 

fischer

FIS V ZERO 300 T

("UNIVERZÁLNÍ")

-10 až -5 °C 6 hod -10 až -5 °C 72 hod
-4 až 0 °C 2 hod -4 až 0 °C 24 hod
1 až 5 °C 45 min 1 až 5 °C 12 hod
6 až 10 °C 20 min 6 až 10 °C 6 hod
11 až 15 °C 8 min 11 až 15 °C 3 hod
16 až 20 °C 5 min 16 až 20 °C 2 hod
21 až 25 °C 3 min 21 až 25 °C 1 hod
26 až 30 °C 2 min 26 až 30 °C 45 min
31 až 40 °C 1 min 31 až 40 °C 30 min

 

Předchozí článek Následující článek