Nažhavte gril: 3 prověřené recepty na zahradní hody

10. 06. 2015

Léto se nezadržitelně blíží a s ním přichází i čas grilování. Proto jsme se rozhodli, že vás tentokrát v našem článku trochu navnadíme. Dali jsme dohromady své zkušenosti s grilováním a vybrali 3 ultimátní recepty.

Začneme nalehko: Losos na grilu

Ke grilování ryb si připravte čerstvé maso nebo alespoň takové, které nebylo dlouho zmražené. Ryby nedávejte na prudký plamen a vždy je otáčejte pomocí kleští, aby se maso nerozpadlo. Nejlepší kombinace bývají se solí, bylinkami, olejem a jemným kořením.

Suroviny
  • 800 g lososa
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce drceného černého pepře
  • bylinky na ryby - tymián, rozmarýn, estragon nebo jen hladkolistá petržel
  • plátky citronu
  • hrubozrnná sůl
Postup

Plátky lososa pokapejte citronovou šťávou a nechte chvíli rozležet. Poté je přelijte olejem, opepřete, přidejte bylinky a osolte. Filety dejte na gril tak, abyste nejdřív opékali vnitřní stranu. Jakmile jsou obě strany opečené, lososa z grilu sundejte a ozdobte citronem.

Večery na chalupě: Kapří špíz s houbami

Stejně jako zeleninu nebo maso můžete grilovat i houby. Vybírejte ale vždy tužší a málo vodnaté houby, jako jsou žampiony nebo hřiby. Před grilováním jim vždy odřízněte nohu a klobouk důkladně očištěte.

Suroviny
  • 1 kg filetů z kapra
  • 150 g slaniny
  • houby
  • cibule
  • paprika
  • sůl
  • olej
  • česnek
Postup

Filety, slaninu a papriku nakrájejte na kostičky a spolu s houbami a plátky cibule je napíchejte na grilovací jehly. Poté smíchejte olej, sůl a lisovaný česnek a připravte si tak marinádu, kterou budete špíz potírat. Špíz grilujte asi 10 minut.

Když dojde soused: Vepřová žebírka v pikantní medové marinádě

Žebírka jsou klasikou. Zvláště večer a k pivu. Ještě před marinováním ale nezapomeňte jednotlivá žebra oddělit. Budou se vám jíst mnohem lépe, než kdybyste je později horká odlamovali od kosti.

Suroviny
  • 2 kg vepřových žeber s kostí
  • 8 lžic medu
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 sušená chilli paprička
  • 8 lístků bazalky
  • sůl
  • pepř
  • 1 dcl černého piva
  • olej
Postup

Smíchejte med, černé pivo, nadrobno nasekané chilli papričky, nasekanou bazalku, sůl, pepř a olej. Vznikne tak marináda, do ní naložte žebírka a nechte je v ní alespoň přes noc. Marinované maso pak dejte na rozpálený gril a z každé strany grilujte zhruba 3 minuty. Jakmile začne med karamelizovat, žebírka obraťte, případně sundejte z grilu.

Dobrou chuť, a kdyby vám chyběla výbava, mrkněte na náš gril s lávovými kameny.    

                                                            Ke grilování patří vychlazené točené

  

Následující článek