Nažhavte gril: 3 prověřené recepty na zahradní hody
10. 06. 2015
Léto se nezadržitelně blíží a s ním přichází i čas grilování. Proto jsme se rozhodli, že vás tentokrát v našem článku trochu navnadíme. Dali jsme dohromady své zkušenosti s grilováním a vybrali 3 ultimátní recepty.
Začneme nalehko: Losos na grilu
Ke grilování ryb si připravte čerstvé maso nebo alespoň takové, které nebylo dlouho zmražené. Ryby nedávejte na prudký plamen a vždy je otáčejte pomocí kleští, aby se maso nerozpadlo. Nejlepší kombinace bývají se solí, bylinkami, olejem a jemným kořením.
Suroviny
- 800 g lososa
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce drceného černého pepře
- bylinky na ryby - tymián, rozmarýn, estragon nebo jen hladkolistá petržel
- plátky citronu
- hrubozrnná sůl
Postup
Plátky lososa pokapejte citronovou šťávou a nechte chvíli rozležet. Poté je přelijte olejem, opepřete, přidejte bylinky a osolte. Filety dejte na gril tak, abyste nejdřív opékali vnitřní stranu. Jakmile jsou obě strany opečené, lososa z grilu sundejte a ozdobte citronem.
Večery na chalupě: Kapří špíz s houbami
Stejně jako zeleninu nebo maso můžete grilovat i houby. Vybírejte ale vždy tužší a málo vodnaté houby, jako jsou žampiony nebo hřiby. Před grilováním jim vždy odřízněte nohu a klobouk důkladně očištěte.
Suroviny
- 1 kg filetů z kapra
- 150 g slaniny
- houby
- cibule
- paprika
- sůl
- olej
- česnek
Postup
Filety, slaninu a papriku nakrájejte na kostičky a spolu s houbami a plátky cibule je napíchejte na grilovací jehly. Poté smíchejte olej, sůl a lisovaný česnek a připravte si tak marinádu, kterou budete špíz potírat. Špíz grilujte asi 10 minut.
Když dojde soused: Vepřová žebírka v pikantní medové marinádě
Žebírka jsou klasikou. Zvláště večer a k pivu. Ještě před marinováním ale nezapomeňte jednotlivá žebra oddělit. Budou se vám jíst mnohem lépe, než kdybyste je později horká odlamovali od kosti.
Suroviny
- 2 kg vepřových žeber s kostí
- 8 lžic medu
- 1 čerstvá chilli paprička
- 1 sušená chilli paprička
- 8 lístků bazalky
- sůl
- pepř
- 1 dcl černého piva
- olej
Postup
Smíchejte med, černé pivo, nadrobno nasekané chilli papričky, nasekanou bazalku, sůl, pepř a olej. Vznikne tak marináda, do ní naložte žebírka a nechte je v ní alespoň přes noc. Marinované maso pak dejte na rozpálený gril a z každé strany grilujte zhruba 3 minuty. Jakmile začne med karamelizovat, žebírka obraťte, případně sundejte z grilu.
Dobrou chuť, a kdyby vám chyběla výbava, mrkněte na náš stylový piknikový gril.
Ke grilování patří vychlazené točené